Přepočet bez šatů

01.01.2012 03:49

Takže jak to jse s tím přepočtem..

Začnu něčím, čeho jsem si všiml teprve nedávno, ale myslím si, že je to část základu systému.
Podívejte se pozorně na tyto čtyři zápasy. V prvních dvou došlo k tomu, že slabší tým měl z první třetiny příznivější výsledek, než jaký by byl očekáván. Toto „očekávání“ je podle mě zřejmě funkcí celkové síly mužstev. V obou případech se stalo to, že silnější mužstvo mělo v další třetině silnější čas strávený v útočném pásmu. V dalších dvou zápasech došlo k opačnému jevu. Silnější mužstvo využilo převahy a dosáhlo zřejmě o něco lepšího výsledku, než je předpokládáno a tak v další třetině paradoxně i když by mělo mít lepší převahu kvůli špatně chytajícímu brankáři mělo menší převahu v útočném pásmu. Obojí se stalo, aniž by se nějak ovlivňovali golmani, důležitost nebo pětky.

první dva: 1 | 2

druhé dva: 1 | 2


Existuje tedy efekt, který pomáhá týmům podle aktuálního výsledku zápasu. Podle toho jak se chová o něm budu dál mluvit jako o ‘kalibrátoru přepočtu’. Jestli daný tým využije převahu, kterou mu takto dá přepočet je už na náhodě, podle mě tedy tato funkce ovlivňuje čas strávený v útočném pásmu, ale neovlivňuje střelbu.

Toto vede k tomu, aby výsledky byly věrohodnější silám týmů, ačkoliv samo o sobě to není natolik silné, aby to zaručilo výhru v zápase. Ve zápasech vyrovnaných týmů je to jedním z faktorů který se v přepočtu projevuje. Proto je dobré v nastavení taktiky maximalizovat účinek této funkce například tím, že v případě že prohrávám s vyrovnaným týmem vyměním brankáře a zároveň zvýším důležitost nebo stáhnu hru na tři pětky. Tím dosáhnu příznivější síly v další třetině a zvětším si šance, že dám gol. Obdobně je možno reagovat v opačném případě kdy když vedete tak se pojistit proti obratu tím, že zvednete důležitost nebo stáhnete hru na tři pětky. Toto jsem použil v této sezoně, kdy jsem měl nastaveno, že pokud vedu o 0-1 gol stáhnu formaci na tři pětky případně zvýším důležitost a měl jsem s tím dobré zkušenosti.

Přepočet se obecně skládá ze dvou výpočtů. Výpočet času stráveného v útočném pásmu (ČSvUP) a následného generování akcí a samotné vyhodnocení akcí. Výpočet ČsvUP je závislý z největší části na silách obrany a útoků obou týmů respektive jedotlivých pětek. Další roli v tom hrají výhoda domácího prostředí+presscentra, důležitost a případně použitá taktika a to, jestli se brankáři daří nebo ne. Důležitost dává tak 3-5 %, branař až 5% s domácí prostředí + prescentra bych odhadl na 5-10%.
Co se týče taktik, tak se ví, že Ofenzivní respektive Defenzivní zvyšují respektive snižují Obranu a Útok, tím pádem mají vliv na výpočet ČsvUP, podobně Aktivní napadání a Protiútoky, kde je ale výpočet mírnější.

Následně se tedy vygenerují akce. Ty se dělí podle mě na faul, a akce a nebezpečné akce. Počet faulů závisí i na technice tvého a soupeřícího týmu. Tady zasahuje další taktiky, kdy podle mě Kouskování hry generuje míň nebezpečných šancí na obou straných. Tím je dobrá pro slabší tým, kdy u slabšího týmu je stejně jediná šance na skorování v tom, že si hodí velké číslo. Naopak tím dělá problémy silnějším týmům, kdy generuje horší akce.

Ve výpočtu střely pak záleží na souboji Brána vs Střela. Od nové úpravy prý má na výkon brankáře vliv I důležitost. Jak moc ale nedokážu říct, tipoval bych ale menší vliv.

Co se týče protitaktik tak ty fungují, mají ale menší vliv.

Moje zkušenosti z ligy říkají to, že je rozhodně dobré střídat golmana, účinnost odhaduju tak kolem ideální je mezi 70-80% úspěšnosti podle toho koho máte jako dvojku. Co mám ale zkušenost z reportů ostatních tak pokud nevyměníš golmana, je statisticky daleko menší pravděpodobnost, že zápas otočíš – neříkém, že je to nemožné. O tom kde je ta hranice, to je záležitost citu a pozorování.

Přesilovky jsou důležité. Při přesilovce má tým systémem zvýšený čas strávený na půlce soupeře a tím větší pravděpodobnost že dojde k akci, naopak soupeř má tuto pravděpodobnost menší. Z toho plyne, že pokud jedno mužstvo sedí pořád na trestné lavici, je jasné, že má malou pravděpodobnost, že nějakou akci bude mít. Co se týče trénování není to tak jednoznačné, protože techniku, kterou bys jinak trénoval máš v síle obrany. Tím máš pak lepší čas strávený v útočném pásmu a tak jsi zase lepší ve hře 5 na 5. O tom kde je hranice se rozhoduju podle toho jak jsou na tom ostatní v lize s tím, že se snažím nebýt ani na jedné straně extrému.

Co se týče využití přesilovek, tak tam preferuju střelu, protože to že je větší pravděpodobnost, že budu mít šanci a tak chcu aby střílel někdo schopný překonat golmana. Preferovat naopak sílu hráče před střelo taky není špatné, protože to posiluje druhou strategii > mít co nejvíc nebo co nejlepší šance. Velký vliv (až 5%) má to, jestli trefíš svojí přesilovkovou taktikou druhého to samé je s vytrénovaností, takže je taky dobrá. Tento bonus je podle mě zahrnut při výpočtu střely.

Co se týče live, tak podporuju myšlenku vency, že jde poznat podle popisu vět to, jak je zápas průserový nebo kdo má tlak. Samo to nerozhodne o výsledku ale je to faktor, který je taky potřeba brát v potaz. Mimo proto, že mám potvrzeno, že během výpočtu existuje ukazatel, který se v průběhu zápasu mění a je to jakýsi tlak. Je to podobné jako to, co se ukazuje v live přenosu jen tam mají nějakou verzi, která pry o ničem nevypovídá. Loboval jsem za to, aby byla v live přenosu zahrnut tento ukazatel, byle mi řečeno že by to bylo možné implementovat, ale asi to nestihli při předchozím updatu přepočtu. Pořád doufám, že to tam někdy dají, podle mě by se tím zvýšila smysluplnost live přenosu. No uvidíme..

Pokud máte nějaké dotazy směle s nima, třeba jsem na něco ještě zapoměl.
 

—————

Zpět


Diskusní téma: Přepočet bez šatů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Anketa

pokus

A
65%
13

B
35%
7

Celkový počet hlasů: 20